ΥΠΟΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ


Περιγραφή


Κλασικό ποδήλατο πόλης μονής ραχοκοκαλιάς χωρίς δέσιμο στο επάνω μέρος του πλαισίου του, διευκολύνοντας έτσι τη χρήση του και από το... λανθασμένα αποκαλούμενο, ασθενές φύλλο. Αρκετά στιβαρή κατασκευή από αλουμινένιο σκελετό, αλλά η μη ύπαρξη δεσίματος στο επάνω μέρος του σκελετού, έχει ως αποτέλεσμα την ελαστικότητα του όταν η χρήση του υπερβαίνει λίγο τα όρια για τα οποία προορίζετε. Σε ποιο υψηλές ταχύτητες, στις στροφές, αλλά και σε οδήγηση με ένα χέρι, οι ταλαντώσεις κύριος στο εμπρόσθιο μέρος γίνονται κάτι περισσότερο από αισθητές.

Η λύση στο πρόβλημα επικεντρώθηκε στην κατασκευή ενός υποπλαισίου, το οποίο θα ενώσει το εμπρόσθιο άνω τμήμα του σκελετού με το πίσω κεντρικό σωλήνα όπου εδράζεται η σέλα.
H σκέψη ήταν να κατασκευαστή ένα υποπλαίσιο από σωληνωτό χωροδυκτίομα, ασύμμετρης γραμμής, ανάλογο του όγκου του ποδηλάτου, και δίνοντας μια ποιο ρετρό αίσθηση. Το εμπρός μέρος του υποπλαισίου έγινε φαρδύτερο, για να πατήσει όσο το δυνατόν σε περισσότερη επιφάνεια στον σωλήνα που συγκρατεί το εμπρόσθιο τμήμα, και καταλήγει ποιο στενό στο πίσω μέρος με δύο διαδοχικές κούρμπες, δημιουργώντας έτσι την απαραίτητη εσοχή χώρου, σε περίπτωση που πρέπει η σέλα να κατέβει στο χαμηλότερο σημείο.

Για την κατασκευή των δύο δοκών του υποπλαισίου επιλέχτηκε σιδηροσωλήνας Ø 22mm ≠2mm ο οποίος πήρε την ανάλογη μορφή του σχεδίου σε αυτοσχέδιο χειροκίνητο κουρμπαδόρο. Για τα εσωτερικά δεσίματα στο χωροδυκτίομα, επιλέχτηκε στρογγυλό σίδηρο συμπαγές Ø 10mm.

Λόγω του ότι ο σκελετός του ποδηλάτου είναι από αλουμίνιο καθιστά αδύνατη την συγκόλληση του υποπλαισίου. Έτσι το τμήμα αυτό θα πρέπει να γίνει λυόμενο, και να δένει με βίδες. Έπρεπε να γίνουν βάσεις στήριξης στα δύο άκρα, οπότε κόπηκε λωρίδα φάρδους 3cm, ίση περίπου με το ¼ τις εσωτερικής διαμέτρου ενός σιδηροσωλήνα Ø 42mm μια και το κομμάτι αυτό ταίριαξε απόλυτα στην οβάλ αλουμινένια σωλήνα του εμπρόσθιου τμήμα του σκελετού. Για το πίσω τμήμα του υποπλαισίου, έπρεπε να γίνει μια πιάστρα δύο τμημάτων για να αγκαλιάζει τον σωλήνα που θα στηριχθεί, μια και στον εν λόγο σωλήνα διέρχεται ο λαιμός της σέλας καθιστώντας την στήριξη με βίδες αδύνατη. Σιδηροσωλήνας Ø 42mm σχισμένος στην μέση, και λάμα σιδήρου 20x3mm για την δημιουργία των αυτιών τις πιάστρας.
Τρεις βίδες στο εμπρός τμήμα, και τέσσερις βίδες στην πιάστρα πίσω δένουν το υποπλαίσιο με τον υπόλοιπο σκελετό, κάνοντας την προσθαφαίρεση του παιχνιδάκι.

Η πρώτη δοκιμή έδειξε μια τεράστια διαφορά στην ακαμψία του σκελετού, εξαφανίζοντας τελείως τις ταλαντώσεις και την ελαστικότητα που παρουσίαζε πριν. Πλέον οδηγείτε έχοντας μεγαλύτερη ευστάθεια ακόμα και χωρίς χέρια.
Πιστεύω τα 1,85 κιλά που προστέθηκαν στο συνολικό βάρος του ποδηλάτου άξιζαν τον κόπο.

Δείγμα Έργου